Paskutiniuose įrašuose rodžiau kėlionės Italijoje įspūdžius, truputį pasakojau apie kelionę ir ką verta aplankyti. Pirmąją dalį rasite čia, antrąją – čia. Jei ruošiatės vykti į šią nuostabios gamtos, skanaus maisto, įsimintinos istorijos šalį, jums vertėtų žinoti keletą dalykų.
Keliaukite traukiniais
Italija nuostabi savo gamta, kuri priverčia aikčioti net pro traukinio langą. Labai rekomenduoju rinktis tokį keliavimo būdą. Traukiniai tarp miestų vyksta dažnai ir patogiai, traukinių stotys, dažniausiai, miestų centruose, todėl lengva apžiūrėti senamiesčius net trumpam sustojus. Be to, kainos racionalios, traukiniai labai greiti. Dauguma jų puikios būklės, kondicionuojami ir labai patogūs, kai kurie – be kondicionierių, su atdarais langais, pro kuriuos vėjas kelia didžiulį trukšmą. Tačiau atsiveriantys vaizdai per langą viso to verti.
Bilietus galite pirkti internetu arba stotyse esančiuose terminaluose. Abiem atvejais procedūros lengvos ir patogios. Mes dažniausiai pirkome terminaluose prieš pat kelionę ir gaudavome vietų. Tačiau keliaujant iš Milano į La Spezia nebegavome vietų į pigesnį ir tiesioginį traukinį, teko keliauti su trimis. Pamoka buvo išmokta, ir kitoms numatomoms tolimesnėms kelionėms bilietais pasirūpinome iš anksto. Be to, nusipirkę bilietą, nepamirškite jo pažymėti. Tam skirti terminalai stovi šalia tų, kuriuose įsigijate bilietus. Mes pirmą kelionę vykome kaip zuikiai 🙂 Teko skaityti, jog Italijoje traukiniai neatvyksta laiku. Tačiau mes su šia problema nesusidūrėme.
Pamirškite, ką žinote apie „itališką maistą”
Ar mėgstate itališką maistą? O ar lankėtės Italijoje? Jei ne, tada pamirškite viską, ką žinote apie itališką virtuvę. Ji gerokai skanesnė nei galite įsivaizduoti. Italijoje maistas patiks tiems, kam miltiniai gaminiai ir jūros gėrybės yra gyvenimas. Galite tikėtis labai paprastų makaronų patiekalų su skaniausiais padažais, kurie nustelbia bet kokį Lietuvoje „itališką” variantą. Beje, nė karto nesilankiusius Italijoje nustebinsiu – nerasite picų su vištiena ar agurkėliais. Ar kitų, randamų expresspicoje ar čili. Picos dažniausiai nėra perkrautos ingredientais, tačiau jie tarpusavyje dera, o padas tiesiog tirpsta burnoje. Paragavus picos Italijoje, Lietuvoje teks paieškoti norint paragauti bent kažko panašaus. Rekomenduoju mėgautis jūros gėrybėmis, alyvuogių aliejumi, šviežiai kepama balta duona, sūriais. O mano skaniausi ragauti patiekalai – pankolių salotos bei perlenkta pica iš vos kelių ingredientų, o pagrindinis jų – violetinis kopūstas. O ar minėjau, kad būtina paragauti vino della casa? Taip vadinasi namų vynas, kuris tiesiog puikus bet kuriame restorane. Italiją būtina pažinti per maistą. Skanaus!
Beje, būtinai paragaukite tikrų itališkų gelato.
Scusi, parla inglese?
Pasiruoškite, jog ne visur laisvai susikalbėsite angliškai. Prie Gardos ežero, Peschiera del Garda miestelyje, su mumis kalbėjo itališkai, vokiškai arba rankomis. Tas regionas mėgstamas vokiečių, šveicarų bei pačių italų. Todėl prieš vykdami galite išmokti keletą praversiančių frazių.
Arbatpinigiai įskaičiuoti
Daugelyje kavinių ar restoranų arbatpinigiai įskaičiuoti į sąskaitą. Kainos skiriasi nuo miesto ir restorano, tačiau mažiausią įskaičiuotą sumą radome 3 eur dviems.
Karštis ir turistai
Planuodami kelionę būtinai pasidomėkite vidutiniais orais tame regione. Italijoje vasarą tampa be galo karšta. Karštis gali varginti ir stabdyti nuo miestų lankymo. Tačiau tokiu oru malonu ilsėtis prie ežerų ar jūros. Be to, vasarą į Italiją suvažiuoja visa planeta. Ši šalis iš tiesų tokia graži, jog ją aplankyti ir joje atostogauti nori didžioji dalis pasaulio. Ir kaip tyčia, tai nutinka liepos – rugpjūčio mėnesiais. Šiuo laiku keliavome ir mes – Florencijoje buvo 42 karščio, o eilė patekti į Katedrą buvo ilgiausia mano kada matyta. Mano draugai italai rekomenduoja atvykti pavasarį arba rudens pradžioje – tuo metu gamta oras puikus, o turistų jau mažiau.
Itališki pusryčiai
Turėkite omeny, jog tradiciniai itališki pusryčiai yra kava ir bandelė ar sausi pusryčiai. Todėl prieš užsakant vietą nakvynei pasidomėkite, kokie pusryčiai joje patiekiami. Pusryčių pavyzdys Milane:
Patogi avalynė
Pasirūpinkite patogia avalyne, nes Italijos miestai bei apylinkės be galo gražūs ir juos reikia patirti vaikštant. Būtinai pasidomėkite jūsų lankomais paplūdimiais. Neretai gali prireiktų vandens batų dėl akmenuotų pakrančių ar jūros ežių.
Aštru nėra aštru
Net keletoje restoranų bei kavinių mano antroji pusė bandė paragauti tikrai aštraus maisto, tačiau visus kartus teko nusivilti – panašu, kad Italijoje aštru nėra tiek aštru, kiek norėtųsi.
Žmonės
Šios šalies žmonės yra šilti ir paslaugūs. Jeigu nemokės paaiškinti ir atsakyti, nuves ir parodys. Jie mėgsta kalbėti daug ir visada turi nuomonę apie viską. Mėgstamiausios temos – maistas ir politika. Mane visus kartus stebino, kaip Italijoje jie kalba apie maistą bei kokia kultūra vyrauja restoranuose. Dažniausiai padavėjais dirba vyresnio amžiaus vyrai, o jų paklausus apie pankolių salotų slaptą ingredientą ar rekomenduotiną vyną, jie įkvepia ir pradeda pasakoti. Italijoje padavėjo darbas perkeliamas į kitą lygį – kai atsiverčiu meniu, padavėju tame restorane pasitikiu labiau nei savimi. Italai neskuba – jei kurį laiką padavėjas prie jūsų nepriėjo, tai nereiškia, kad jis jus pamiršo. Tai reiškia, kad jis jums leido mėgautis maistu ir draugija. Neskubėkite ir jūs. Paskutinius beveik metus dirbau su trimis italais! Malonūs, mandagūs ir linksmi pokalbiai – garantuoti.
Wifi kažkur anapus
Būkite pasiruošę, kad nors viešbutis žada Wifi ryšį ir jūs už jį mokate, jis nebūtinai veiks. Mes visus viešbučius užsakinėjome su Wifi ryšiu ir veikė tik dviejuose iš 4. Viešosiose erdvėse Wifi interneto ryšys taip pat labai silpnas. Na pasiruoškite, kad teks kalbėtis su kelionės partneriais ir mėgautis vaizdais ne per Instagram Live.
Kavos kultas
Italijoje teko ragauti pasakiškos kavos. Tačiau šioje šalyje nėra kavos kultūros. Turiu omenyje, ten nėra įprasta pasiimti Super Duper Very Big Truffle Latte išsinešimui ir vaikštinėti gatvėmis. Priešingai, mažutis espresso kavos puodelis keletą kartų per dieną yra kasdienybė. Sunku patikėti, bet Italijoje kol kas nėra Starbucks (tačiau 2018 Milane atidarys pirmąją kavinę). Todėl kavą gersite lauko kavinukėje su vaizdu į kalnus arba bažnyčią. Jei norite mums artimiausio kavos skonio, rinkitės Caffe Americano arba Cafe con Latte (mums įprasta kava su pienu arba Latte).
Gal turite papildomų patarimų, kad viešnagė Italijoje būtų nepakartojama?
Eglė says
Ačiū už puikius patarimus bei nuostabiai perteiktus įspūdžius! 🙂
Modesta says
Egle, džiaugiuosi, jog patiko! Sveika užsukusi 🙂