Žaliavalgiški saldumynai kartais gali atrodyti mistika. Kaip iš riešutų, džiovintų vaisių, kartais net kalafijorų ar grikių galima sukurti pasakiškus skonius? Dažnai šie saldumynai yra be pridėtinio cukraus, be gyvūlinės kilmės produktų. Tai tarsi saldi nuodėmė be nuodėmės – nekeptas, be miltų, be minėtų pridėtinių dalių, tačiau labai sotūs, todėl pakanka vos gabalėlio, kad patenkintume saldumynų poreikį ir tą poreikį numalšintume labai gardžiais poskoniais. Raw Cakes gamina tikrus gražuolius su įdomiausiais ir sveikiausiais ingredientais. Ne kartą teko mėgautis Indrės kuriamais skanučiais. Todėl įkalbėjau ją pasidalinti nesudėtingo žaliavalgiško torto receptu su smulkiom detalėm, jog ir mes galėtume pasiruošti šventėms ir nudžiuginti šeimos narius sveikais saldumynais. Be to, šitą tortą darėme su Indre kartu jos tortų studijoje!
Žaliavalgiškas vyšnių tortas (1,2 kg, 18 cm skersmuo, 12 porcijų)
Pagrindui:
- 100 g migdolų
- 50 g kokoso drožlių
- 20 g kakavos miltelių arba kerobo(nebūtina)
- 75 g šviežių datulių
- žiupsnelis druskos
Migdolų riešutus labai gerai nuplaukite. Visus ingredientus sudėti į smulkintuvą su S peiliuku ir smulkinti iki kol pasidarys lipni masė. Ja iškloti torto formos dugną, paspausti. Nors kakavos/kerobo galima nedėti, bet kokybiška kakava suteikia labai gardų šokolado skonį. Torto pagrindą laikykite šaldytuve iki pasiruošite sekantį sluoksnį.
Anakardžių kremui:
- 250 g anakardžių
- 4 v.s. citrinos sulčių (galima mažiau ar daugiau, pagal skonį)
- 2 v.s. kokosų aliejaus
- 5 v.s. agavų sirupo (galima mažiau ar daugiau, pagal skonį)
- 3 g agaro miltelių
- 100 g vandens
- žiupsnelis druskos
- 1/3 stiklinės vandens
Anakardžių riešutus mirkykite bent 4 valandas, geriausia per naktį. Mirkomi riešutai „atsipalaiduoja” ir atsiveria geriausios jų savybės, jie darosi lengviau virškinami bei smulkinami. Suberti visus ingredientus į kokteilinę/plaktuvą/smulkintuvą ir sumalti iki kreminės konsistencijos. Iš pradžių malti su mažiau skysčio, jei sunkiai malasi – įpilti vandens ir toliau malti.
2/3 sumalto kremo įpilti į dubenį – jis bus naudojamas anakardžių kremo sluoksniui, likusi 1/3 dalis – vyšniu kremui.
Į atskirą dubenėlį įpilti 100 g vandens ir įberti 3 g agaro miltelių. Kaitinti vandenį su agaru iki užvirimo nuolat maišant. Supilti skystį į anakardžių kremą ir greitai bei gerai išmaišyti. Supilti kremą į torto formą and riešutų ir datulių torto pagrindo. Agaras greitai stingsta (jį naudojame vietoj želatinos), todėl veikite greitai. Tortą laikykite šaldytuve iki pasiruošite paskutinį sluoksnį.
Vyšnių kremui:
- 400 g šaldytų/atvėsintų vyšnių (arba jūsų turimų ir mėgstamų uogų)
- 1/3 dalis anakardžių kremo
- 2 v.š. agavų sirupo (pagal skonį)
- 100 g vandens
- 4 g agaro miltelių
Uogas labai gerai nuvarvinti, jog liktų nedaug skysčio. Suberti uogas ir anakardžių kremą į plaktuvą, sumalti iki vientiso vyšnių kremo. Į dubenėlį įpilti 100 g vandens ir įberti 4 g agaro miltelių. Kaitinti vandenį su agaru iki užvirimo nuolat maišant. Kartoti tą patį veiksmą, kaip ir su anakardžių kremu – įmaišyti tirpintą agarą į kremą, greitai ir gerai išmaišyti bei supilti į formą ant jau sustingusio anakardžių kremo. Prieš pilant vyšnių kremą Indrė rekomenduoja anakardžių kremo paviršių „subraižyti” šakute – taip torto sluoksniai geriau sukibs.
Dėka agaro torto paviršiai greitai sustingsta ir beveik iš karto galima puošti. O čia jau leiskite savo fantazijai pasireikšti! Indrė, Raw Cakes įkūrėja, riešutų traiškytoja, idėjų generatorė, man leido dekoruoti tortą – sunešė turimus valgomus papuošimus ir paliko improvizuoti. Naudojau dumplainius, kokoso drožles, džiovintas gervuoges, juodojo sezamo sėklas. Nuotraukoje matote du tortus – didijį dovanojome mums produktus dovanojusiai įmonei, mažuoju mėgavausi kartu su kolegomis (receptą pritaikėme vienam tortui). Mmmm! Jaučiasi vyšnios, anakardžiai, pagrindas – pasakiškas (kakava, datulės ir riešutai yra ne šio pasaulio maistas!). Ne per saldu, ne per rūgštu, tačiau šiame sveikuoliškame torte susipina keletas skirtingų skonių. Jei išmėginsite, pasidalinkite komentaruose savo atsiliepimu 🙂
Jeigu šis receptas atrodo per sudėtingas, Raw Cakes gali sukurtį tortą pagal jūsų pageidavimus. Be to, Indrė su savo tortais dalyvauja VegFeste (Vilniuje), kur bus galima įsigyti po gabalėlį skirtingų įdomiausių ir puošniausių tortų. O už didžiąją dalį produktų dėkojam sveikuoliškų maisto produktų ir natūralios kosmetikos parduotuvei Bioteka!
Juliana says
Kaip gardžiai atrodo, reikia tik laiko ir pastangų. Aš naudoju Vitamix, tai puikiai viską sutrina
Gita says
Aš turiu cashew nut butter….t.y 100% paskrudintu anakardžiu mase „zeina”…. gal tinkama naudoti šiame recepte? Labai ydomus receptas.Ačiu..ryt bandysiu..kaiptik prisireike tokio del diabeto draugei
Evelina says
Sveiki, vis ieskau koki blenderi trintuva galima isigyt uz padoria kaina,kad viska be didelio vargo sutrint? 🙂
Modesta says
Sveika, Evelina, mano trintuvas Philips 700W galingumo, tinka riešutams ir net ledui 🙂 Tačiau jį įsigyjau prieš kokius 8 metus… Neabejoju, kad dabar lengvai rasite galingą ir kokybišką 🙂
Sauleja says
Idėja tikrai ypatinga, būtinai išbandysiu, o gal turite ir receptų tokių kaip: https://www.soulkitchen.lt/produkto-kategorija/desertai/tik žaliavalgiškos versijos? 🙂
Vilma says
Sveiki. Gal galit pasakyti kokie kiekiai produktu yra reikalingi darant 24cm skermens torta? O gal jusu darytas didesnis tortas ir yra 24 cm skersmens?
Modesta says
Sveika, Vilma, mūsų darytas didesnis tortulis yra 18cm skersmens. Galit visų ingredientų padauginti po truputį arba daryti su tuo pačiu kiekiu produktų, bet tada tortas gausis žemesnis ir sluoksniai plonesni 🙂
Aliona says
Sveiki, gaminau si tortuka ☺️pagrindas super skanus. Anakardziu riesutu sluoksnis skanus, bet man nepavyko visiskai iki kremo sumalti Anakardziu. Vietoje vyšnių naudojau braškės. Bet sluoksnis niekaip nestingo…. Nors viską dariau pagal receptą. Skonis gavosi puikus. Kartosiu dar. Tik duokite prasau patarimą, kaip sumalti Anakardzius iki kremines konsistencijos ir kodėl galėjo ne sustingti uogų sluoksnis?
Ačiū labai už recepta!
Modesta says
Sveika, Aliona, mes malėme su tikrai dideliu ir galingu blenderiu, gal jūsų mažiau galingas ir reikia tiesiog ilgiau tai daryti? Dėl sustingimo – dėkite daugiau agaro kitą kartą 🙂 Braškėse gal daugiau vandens nei vyšniose. Pabandykit kitą kartą su mažesniu kiekiu, visai mažučiu ir žiūrėkit, ar suveiks! Džiaugiuosi, kad bent skanus buvo :))
Jurgita says
Ačiū už receptą, gaminau dukros gimtadienio proga Kūčių vakarui. Kokoso drožles keičiau maltom aguonom, nes neturėjau. Labai skanus gavosi, gaivus, ne taip kaip kiti žaliavalgiški tortai, kur daug kokoso aliejaus. Aš gaminau su juodaisiais serbentais. Nors ir dėjau iš akies daugiau agaro, vistiek nesustingo gerai, kaip baltasis sluoksnis. Turbūt rūgštesnės uogos duoda tokį efektą.
Modesta says
Jurgita, ačiū, kad skyrėte laiko pasidalinti atsiliepimu 🙂 Šis tortas vis dar vienas populiariausių įrašų tinklaraštyje.
Loreta says
Sveiki, kaip ilgai šį tortą galima laikyti šaldytuve?
Modesta says
Sveika, Loreta, įtariu, kad keletą dienų tik 🙂 Uogos gali pradėti rūgti.
Eva says
Sveiki,turiu kelis kl., ar galiam vietoj agavų sirupo naudot medu?uzpylus agaro neistirps kitas sluoksnis?
Modesta says
Evelina, galima medumi keisti agavų sirupą 🙂 Medų pašildykite, kad šis lengviau susimaišytų su kitais produktais.
O agaro miltelius tirpinam vandeny, užkaitinam ir supilam į kažkurią masę – riešutų arba vyšnių, gerai išmaišom ir tik tada viską kartu pilam ant prieš tai buvusio sluoksnio. Jis jau būna sustingęs, tad neištirpsta 🙂
Eva says
galima deti dziovintas datules?
Modesta says
Galima, bet džiovintas datules pamirkykit 10-15min šiltame vandenyje 😉