Benzyl alcohol kosmetikoje: už ar prieš?

Ar pastebėjote, kaip dažnai benzyl alcohol (benzilo alkoholis) sutinkamas natūralioje ar ekologiškoje kosmetikoje? Pastaruoju metu pasisakau prieš sausinančius alkoholius, tačiau nenorėdama šaukti dėl šaukimo, nutariau pasidomėti daugiau. Alkoholis kosmetikoje daugelio mūsų laikomas dezinfekuojančiu, spuogelius sausinančiu ingredientu, kurį mielai renkasi riebios, probleminės odos savininkai. Tačiau kosmetologai pasisako prieš alkoholį kosmetikoje būtent dėl šių paminėtų savybių, kurios dažnai ne sprendžią problemą, o ją paaštrina. Yra net keletas rūšių bei paskirčių alkoholių, naudojamų kosmetikos gamyboje. Pirmiausia papasakosiu apie benzyl alcohol, kurį sutiksime daugelyje natūralios ir ekologiškos kosmetikos gaminių. O jei nesutiksime, tai šio gaminio pakuotė pabrėš, jog gaminyje nėra alkoholio. Tad, kas yra šis alkoholis, kuo jis ypatingas, taip mėgstamas natūralios ir ekologiškos kosmetikos gamintojų?

Benzyl alcohol kilmė ir savybės

Benzyl alcohol dažniausiai sutinkamas natūralios ir ekologiškos kosmetikos sudėtyse. Jis žinomas dėl konservuojančių savybių. Šis alkoholis išgaunamas iš vaisių, arbatų arba sintetinamas laboratorijoje. Jo natūraliai sutinkama ylang-ylang, jazminų eteriniuose aliejuose. Benzyl alcohol plačiai naudojamas kosmetikoje, maisto ir dažų pramonėje, didelė koncentracija mažina skausmą, pašalina riebalų dėmes. Jis padeda kosmetikoje tirpinti kitas sudėtines dalis. Tai vienas plačiausiai naudojamų alkoholių natūralioje ir ekologiškoje kosmetikoje, nes dažniausiai išgaunamas iš augalų.

Benzyl alcohol

Benzyl alcohol kosmetikoje naudojamas dėl kelių savybių:

  • konservuoja (tai padeda išvengti kancerogeninių konservantų), laikomas antibakteriniu bei saugo nuo grybelio augimo
  • tirpina kitas sudėtines dalis (pavyzdžiui, eterinius aliejus, kurie netirpūs vandenyje)
  • mažina odos riebalavimąsi (todėl sausos odos savininkėms jo reikėtų vengti arba naudoti kuo mažiau)
  • sugeria kvapus, pats skleidžia švelnų migdolų aromatą
  • plačiai naudojamas kvepalų gamyboje, stiprina aromatą
  • reguliuoja pH

Sintetintas benzyl alcohol gaunamas hidrolizės (cheminis junginys reaguoja su vandeniu) metu iš benzyl chloride bei sodium hydroxide. Benzyl alcohol taip pat gali būti gaunamas jungiant phenylmagnesium bromide su formaldehyde (formaldehidas). Ši sudėtinė medžiaga ribojama kosmetikoje dėl toksiškų savybių.

Šis alkoholis turi keletą kitų vardų: A-TOLUENOL, BENZENEMETHANOL, BENZYLIC ALCOHOL, PHENYLCARBINOL, PHENYLMETHANOL, PHENYLMETHYL ALCOHOL, ALPHA-HYDROXYTOLUENE, ALPHA-TOLUENOL, BENZAL ALCOHOL, BENZENECARBINOL, BENZENEMETHANOL.

Odos dirginimas ir leidžiama koncentracija

Benzyl alcohol yra laikomas sausinančiu ir „bloguoju“ alkoholiu naudojant didelėmis dozėmis. Dėl gebėjimo šalinti riebalus, šis alkoholis laikomas odą dirginančiu, apsauginį odos sluoksnį ardančiu ingredientu. Europos Sąjungos reglamentuose rekomenduojama šio ingrediento kosmetikos gaminiuose naudoti iki 1% gaminio. Jis priskiriamas konservantams ir kvapams. Studijose dažniausiai minima, jog iki 5% koncentracijos benzyl alcohol yra laikomas saugiu kiekiu. Todėl ieškokite gaminių su šiuo ingredientų sudėties pabaigoje. Plaukų dažuose šis alkoholis leidžiamas iki 10%. Šio alkoholio ir konservanto rekomenduojama vengti arba naudoti mažomis dozėmis kūdikiams skirtose priežiūros priemonėse. Benzyl alcohol plačiai nėra laikomas toksišku ingredientu, tačiau yra registruotų odos jautrumą sukeliančių atvejų. Jei gaminyje, kuris nuplaunamas yra bent 0,001% , o nenuplaunamame gaminyje – 0,01% benzyl alcohol, gamintojas privalo šį ingredientą nurodyti produkto INCI (sudėtyje ant pakuotės). 

Benzyl alcohol natūralioje ar ekologiškoje kosmetikoje sunku išvengti dėl natūralios kilmės ir konservuojančių, eterinius aliejus tirpdančių savybių. Bijoti šios sudėtinės dalies neverta, tačiau turint jautrią, sausą odą verta atkreipti dėmesį, kurioje sudėties sąrašo pozicijoje jis yra. Jei galite rasti natūralų ar ekologišką produktą be šio alkoholio, rekomenduoju šį ir pasirinkti. Mano sutikti kosmetologai bei specialistai įvairiose konferencijose nediferencijuoja „gerųjų“ ir „blogųjų“ alkoholių ir rekomenduoja atsisakyti bet kokių alkoholių kosmetikoje dėl galimo odos dirginimo ir sausinimo. Tačiau ateityje papasakosiu apie „geruosius“ alkoholius, kurie odai gali būti netgi naudingi.

 

Šaltiniai


10 komentarai
  1. Inga 10:30

    Sveiki, o kokį parekomenduotumėte blakstienų tušą be alkoholio iš natūralių ir ekologiškų? 🙂 Nes kiek žiūriu visi savo sudėtyje turi alkoholio.

  2. Vasarė 11:01

    Ačiū už šį įrašą! Jaučiu, lyg kosmetikoje yra tikrai daug ingredientų, kurie, tarkime, priskiriami prie vidutiniškai saugių, tačiau jie visada turi dvi puses – todėl ir džiugu, kad pamažu Lietuvoje šviečiamės, gilinamės, o ne vien nurašome ingredientus į „gerus“ ar „blogus“. 🙂

    • Modesta Author 13:57

      Taippp, ne viskas juoda – balta 🙂 Daug dar to fanatiškumo ir skirstymo, nors ir pati kadaise jam labai prijaučiau. Tačiau viskas keičiasi greitai, technologijos ir kosmetikos pramonė reaguoja į poreikius, pirkėjas turi svaresnį balsą, o šaltiniai darosi vis atviresni, tereikia noro pasidomėti daugiau 🙂

  3. Dovilė 11:48

    O galima manyti, kad natūralus benzyl alkoholis yra mažiau blogas nei susintetintas? 🙂

    • Modesta Author 13:54

      Aš manyčiau, kad teoriškai taip, nes sintetinis gali būti sudarytas iš formaldehido, kuris yra toksiškas ir labai rekomenduojama jo vengti. Natūralus yra iš arbatų ar vaisių, sutinkamas eteriniuose aliejuose. Tačiau benzilo alkoholio cheminė formulė ta pati, nesvarbu, iš ko jis išgautas ir moksliniai tyrimai nediferencijuoja poveikio priklausomai nuo to, iš ko jis išgautas.

  4. Inga 21:06

    Aciu tiek daug ikelete nuorodu, reikes pasinagrineti kuriuos galiu isigyti Lietuvoje 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *